Dobrodosli

Nadam se da cete naci ovde sve ono sto je bas vama u ovom trenutku potrebno, a za sve ono cega nema na blogu potrudicu se da vam odgovorim, a vi postavite pitanje na moj mail. Ako zelite mozete da mi postavite pitanje u vezi dojenja na e-mail: tea774@hotmail.com Ne zaboravite da pogledate i u arhivi! Vasa pitanja i moj odgovor cu postaviti na svoj blog bez vasih licnih podataka vec samo kao temu koja bi mogla biti interesantna jos nekoj mami. Ukoliko ne zelite da se vase pitanje pojavi na blogu molim vas da mi to naglasite u mailu.

уторак, 8. мај 2007.

Zbog cega je dojenje tako vazno? (Sastav majcinog mleka)

Dojenje je najbolji nacin ishrane za zdravlje, rast i razvoj deteta. Majcino mleko je mnogo vrednije od bilo kojeg drugog proizvoda koji se daje kao zamena za majcino mleko. Ono sadrzi uravnotezen odnos hranljivih materija i sastojaka za odbranu od infekcija, idealno prilagoden potrebama vaseg deteta. Beba koja je dojena dobija najvredniju hranu i koja joj najvise odgovara. Zato, beba milionera koja se hrani vestackim miekom ima losiju ishranu od bebe iz najsiromasnije porodice koju doji njena majka.Ne postoji adaptirano mleko koje u sebi ima sve sto mamino telo stvara i prenosi kroz mleko bebi.
Evo sta o sastavu mleka kaze:
Autor: Radoslav Živić - pedijatrija
Izvor: superbeba.com

"Dojenje intenzivno zadovoljava i majku i dijete kako na psihološkom tako i na emocionalnom planu. Zrelo mlijeko predstavlja neprovidnu bijelu tečnost sa primjesama žute i plavičaste koje dolaze od karotena i vitamina B2. U zrelom mlijeku se nalazi više od 100 različitih sastojaka.

Proteini
Sadržaj proteina iznosi 11,0-12,0 g/l mlijeka. Proteini majčinog mlijeka se sastoje iz kazeina i proteina surutke. Kazein čini 40% ukupne količine proteina. U želudcu se zgrušava u vidu finih flokula. Osnovna uloga kazeina je nutritivna. Proteini surutke čine 60%ukupne količine proteina. Sastoje se iz laktalbumina, laktoferina, lizozima, serumskih albumina i imunoglobulina. Laktalbumin ima vidnu biološku ulogu. Laktoferin veže gvožđe u crijevima i ima bakteriostatski učinak. Lizozimu se pridodaje antibakterijsko dejstvo. IgA čini 95% ukupne količine imunoglobulina i štiti crijevnu slutokožu od patogenih bakterija.

Masti
Sadržaj masti u majčinom mlijeku dosta je nestalan. Na količinu masti djeluju brojni faktori (trajanje trudnoće, stadijum laktacije, faza podoja, doba dana, ishrana dojilje). Količina masti se kreće od 35-45g/l mlijeka. Predstavljaju odličan izvor energije. Obezbjeđuju 40-50% potrebne dnevne energije bebe. Masti majčinog mlijeka čine: trigliceridi, fosfolipidi, holesterol i slobodne masne kiseline. Majčino mlijeko je bogato lipazom. Lipaze pomažu varenje i resorpciju masti majčinog mlijeka u tankom crijevu jer je aktivnost pankreasne lipaze i količina žučne soli neznatna.

Ugljeni hidrati
U majčinom mlijeku se nalaze kao laktoza i oligosaharidi. Laktoze ima 70g/l mlijeka. Pod dejstvom laktaze se razlaže na glikozu i galaktozu. Glikoza se pretežno koristi kao izvor energije a mali dio glikoze odlazi u debelo crijevo bebe, mijenja se u mliječnu kiselinu te se stvara kisela sredina. Laktoza i laktuloza pomažu razvoj laktobacilusa bifidusa tzv.bifidus faktor koji spriječava razvoj patogenih crijevnih bakterija.

Minerali
Sadržaj minerala u majčinom mlijeku je najveći u drugom mjesecu laktacije. Ukupna količina minerala iznosi 2g/l majčinog mlijeka. Tu se nalaze: kalcijum, fosfor, magnezijum, hlor, natrijum, kalijum, sumpor, gvožđe, bakar, jod, cink, mangan i fluor.

Vitamini
U majčinom mlijeku postoje sve vrste vitamina. Sadržaj vitamina prvenstveno zavisi od ishrane dojilje.

Enzimi
Majčino mlijeko sadrži brojne enzime a neki od njih su: amilaza, alkalna fosfataza, katalaza i dr.

Hormoni
U majčinom mlijeku se nalaze gonadotropin, prolaktin, eritroprotein.

Pored nabrojanog u majčinom mlijeku se nalaze i mnoge druge hemijske materije kao što su modulatori rasta, prostaglandini E2 i F2 i dr.
Majčino mlijeko ima brojna svojstva i značajne prednosti: nutritivna svojstva, antiinfektivna svojstva, antialergijska.

Nutritivna svojstva
Majčino mlijekpo u potpunosti zadovoljava potrebe bebe do 6 mjeseci života. Energetska vrijednost mlijeka iznosi oko 70kcal/100ml. Količina izlučenog mlijeka kreće se od 600-850ml/dan

Antiinfektivna svojstva
Bebe na prirodnoj ishrani rijetko oboljevaju od različitih infekcija posebno gastrointestinalnog trakta i respiratornog sistema. U majčinom mlijeku se nalaze antibakterijska i antivirusna antitjela.

Antialergijska svojstva
Majčino mlijeko ne sadrži sastojke koji su odgovorni za nastanak alergija dok poređenja radi u kravljem mlijeku se nalazi više od 25 proteinskih komponenata sa antigenim svojstvima.
Dojilji treba obezbjediti adekvatnu ishranu i unos tečnosti, a alkohol i cigarete su strogo zabranjeni. Dozvoljena je upotreba samo strogo indikovanih lijekova pod liječničkim nadzorom.

Majčino mlijeko ne sadrži sastojke koji su odgovorni za nastanak alergija dok poređenja radi u kravljem mlijeku se nalazi više od 25 proteinskih komponenata sa antigenim svojstvima. "


Нема коментара: