Dobrodosli

Nadam se da cete naci ovde sve ono sto je bas vama u ovom trenutku potrebno, a za sve ono cega nema na blogu potrudicu se da vam odgovorim, a vi postavite pitanje na moj mail. Ako zelite mozete da mi postavite pitanje u vezi dojenja na e-mail: tea774@hotmail.com Ne zaboravite da pogledate i u arhivi! Vasa pitanja i moj odgovor cu postaviti na svoj blog bez vasih licnih podataka vec samo kao temu koja bi mogla biti interesantna jos nekoj mami. Ukoliko ne zelite da se vase pitanje pojavi na blogu molim vas da mi to naglasite u mailu.

субота, 26. мај 2007.

Kako beba stimulise stavaranje mleka?

Beba daje znake da je gladna mnogo pre nego sto pocne da place: okrece glavu, otvara usta, plazi jezik i bali. Kada ste zajedno sa bebom brzo naucite da prepoznajete ove znake. Tako mozete da ponudite bebi da sisa i pre nego sto ona pocne da place. Beba bolje sisa ako nije uznemirena pre obroka. Svaka beba se rada sa refleksima koji joj omogucavaju da sisa. Mozete da primetite da beba radi sledece:

1. Beba instinktivno vrti glavom trazeci majcinu dojku.
2. Majka daje detetu dojku da sisa i drzi dete uz sebe. Kada beba dodirne bradavicu, otvara jako usta i zahvata cak i vise od same areole (tamnije oblasti oko bradavice). Jezik drzi dole, tako da on dode ispod dojke. Donja usna se izvija prema vani a brada pritiska dojku. Vrh bradavice dodiruje nepce, to stimulise bebu da pocne da sisa.
3. Sisanje je kao talas. Jezik i donja usna bebe pritiskaju areolu (tamniju oblast) iza bradavice. Pokretima jezika beba pri­tiska dojku na nepce, na ovaj nacin se istiskuje mleko. Kada beba sisa nervi u areoli salju signale u mozak majke i tada se oslobadaju dva hormona koja su neophodna za dojenje, koji kroz krv dolaze u dojku. Prvi hormon (koji se zove prolaktin) stimulise dojku da luci mleko. Drugi hormon (koji se zove oksitocin) omogucava mleku da tece. Beba ne sisa u kontinuitetu. U pocetku sisa brzo, nekoliko puta dok ne potece mleko. Posle toga sisanje postaje dugo i ritmicno, sa pauzama. Ponekad majka greskom pomisli da se beba zasitila kada napravi pauzu, a te pauze u stvari znace da mleko tece i da se dojenje odvija kako treba. Uvek dopustite bebi da sama odiuci kada joj je dosta. Naravno da ponekad podoj mora da se prekine. Tada stavite svoj mali prst bebi u usta i nezno je odvojite od dojke da vam ne povredi bradavicu.
4. Kada mleko potece iz dojke neke zene mogu osetiti blago peckanje. To se naziva refleks oksitocina ili refleks ispustanja mleka.
5. Sada mozete videti zbog cega oblik bradavice nije bitan. Ono sto je bitno je da beba ustima zahvati veci deo dojke, ne samo bradavicu.

Na ovaj nacin beba stimulise nerve koji aktiviraju hormone i istiskuje mleko koje se sakuplja ispod areole. Dobar polozaj bebe omogucava ispravno dojenje.

Нема коментара: