Dobrodosli

Nadam se da cete naci ovde sve ono sto je bas vama u ovom trenutku potrebno, a za sve ono cega nema na blogu potrudicu se da vam odgovorim, a vi postavite pitanje na moj mail. Ako zelite mozete da mi postavite pitanje u vezi dojenja na e-mail: tea774@hotmail.com Ne zaboravite da pogledate i u arhivi! Vasa pitanja i moj odgovor cu postaviti na svoj blog bez vasih licnih podataka vec samo kao temu koja bi mogla biti interesantna jos nekoj mami. Ukoliko ne zelite da se vase pitanje pojavi na blogu molim vas da mi to naglasite u mailu.

уторак, 30. септембар 2008.

Cucla varalica - zasto NE

Majčinstvo je veliki, zahtevan posao koji traje 24 sata dnevno, svih 7 dana u sedmici. Ako pritom dojite iskljucivo na zahtev deteta, prirodno je da se ponekad osećate iscrpljeno, da vas stalni plač bebe neizdrživo iritira, a možda vam se događa da ponekad ne možete podneti bol koju vam stvara dodir bebinih usta na vašim bradavicama. Ako ste na samom početku svog dojećeg "staža" i svakako želite dojiti svoje dete, dobro je naučiti da su bolne bradavice u najvećem broju slučajeva posledica nepravilnog položaja na dojci, a ne duzine vremena koje vam dete provodi na dojci. Da bi davanje dude varalice bilo "spas" za majčine bradavice, potpuno je pogrešno uverenje!

U nastavku teksta upoznajte se s nekim manje znanim činjenicama zašto je bolje NE DATI dojenoj bebi dudu varalicu:

Bebe dojenjem ne zadovoljavaju samo nutritivne potrebe (potrebe za hranom i tecnoscu). Dojenje radi utehe ili nenutritivno dojenje sastavni je, premda zanemarivani i podcenjivani, deo dojenja. Malim bebama je nagon za sisanjem urođen – one na taj način osiguravaju često hranjenje, ali i bliskost i fizički kontakt sa majkom koji su im tako potrebni za život. Ako dojenje svedete samo na "hranjenje", a nenutritivno sisanje pokušate zameniti povremenom ili čestom upotrebom cucle varalice, trebate biti svesni da se time direktno uplićete u prirodne procese dojenja i rizikujete neke od mogućih posledica:

* veći rizik od ranog odvikavanja od dojenja (Istrazivanjima je dokazano da bebe koje svoj prirodni nagon za sisanjem zadovoljavaju sisanjem cucle pokazuju manju potrebu za dojenjem i daleko ranije završavaju svoj period dojenja).

* upale uha (Istrazivanjima je ustanovljena veza između sisanja cucle i čestih upala uha. Postoji nekoliko različitih teorija zašto je to tako: neki naucnici kažu da se čestim sisanjem cucle varalice povećava količina pljuvacke i tako se prenosi više mikroorganizama u Eustahijevu trubu, dok drugi tvrde da beskorisno sisanje menja normalnu funkciju Eustahijeve trube i tako omogućuje bakterijama da prelaze iz usta u srednje uho).

* slabo napredovanje u težini (U ranim nedeljama, kad se dojenje tek uhodava, sisanje cucle varalice utiče na kvalitet sisanja i pokazivanja interesa za dojenjem, čak i ako je gladno. Tako će dojiti kraće i ređe, što će neposredno dovesti do slabog napredovanja u težini, te posredno primorati majku da nadohranjuje bebu nekim oblikom adaptiranog mleka).

* Mlečac-sor (Gljivicama koje uzrokuju mlečac-sor odgovara sobna temperatura i vlažnost. Zato je cucla varalica potencijalni izvor gljivične infekcije. Mlečac se može lako preneti od deteta do deteta i ako stave istu cuclu u usta).

* karijes zuba (Redovno korištenje cucle varalice utiče na rast zubića i formiranje usne šupljine. Istrazivanja pokazuju da sisanje cucle povećava i količinu bakterija u ustima koje uzrokuju dentalni karijes).

* nepravilno sisanje dojke, što uzrokuje ranice na bradavicama (Tehnika sisanja cucle ili bočice potpuno je drugačija od tehnike koja se koristi prilikom dojenja. Za većinu beba je ova različitost vrlo zbunjujuća. Za sisanje cucle varalice (ili cucle na bočici) potrebni su daleko manji pokreti jezikom i mnogo manje energije. Ako beba jednake pokrete počne koristiti na dojci, vama će time prouzrokovati bolne i oštećene bradavice. Ne zaboravite da većina problema u dojenju započinje upravo nepravilnim položajem na dojci, nepravilnim zahvaćanjem dojke, dakle - nepravilnom tehnikom sisanja!)

* mastitis (Razvoj upale dojke – mastitisa, usko je povezan sa smanjenim vremenom provedenim na dojci, nezadovoljavajucim sisanjem te poremećajem između prirodne ravnoteže između proizvodnje mleka i bebinih potreba za sisanjem. O tome sam vec vise puta pisala).

Na kraju, korištenje cucle u retkim prilikama i u kratkom vremenu može zaista pomoći majci. Sisanje može smiriti dete, a duda će vam svakako pomoći ako ste u situaciji da nikako ne možete podojiti dete. Možda će ona biti od pomoći tatama, bakama ili drugoj osobi koja čuva vašu bebu kada vi niste u blizini. No uplakanoj bebi daleko kvalitetnije pomažu brižne ruke koje su je spremne maziti, nositi, ljuljati

Ako se ipak odlučite da date svojoj bebi cuclu varalicu, nikako to nemojte učiniti zato što su vam rekli "da dete nikako ne sme zameniti dojku za dudu varalicu", jer su vas uverili da ćete čestitim dojenjem uništiti bradavice i da će dete postati preterano zavisno o vama. Ništa od navedenog jednostavno - nije tačno! I svakako pričekajte da vaša beba zaista dobro ovlada tehnikom dojenja i da dođe do uspostave ravnoteže između proizvodnje i potražnje mleka. Za to će vam biti potrebno nekoliko meseci uspešnog dojenja.


3 коментара:

Анониман је рекао...

научили

Ivan је рекао...

Ovo je sjajan tekst! Ja sam licno protiv cucle i to pre svega iz razloga sto moze stvoriti deformitete u razvoju vilica! Nosim fiksnu protezu i znam koliko je nemocna da ispravi neke stvari, i sve to zbog cucle u prvoj godini zivota! Meksicki naucnici su utvrdili da 70% dece koja su koristila cuclu 4 meseca i duze u prvoj godini zivota imaju deformitete vilica! Vi mozda ne primecujete deformitete toliko na ljudima, ali verujte to je tako cesta pojava da potpada pod normalno! Blago uvucena vilica, blago uska gornja vilica i slicno su sve posledice cucle! Nego je to postalo toliko cesto da potpada pod normalno!

Анониман је рекао...

Tekst je zaista sjajan i nadam se da će imati uticaja na majke da neodgajaju decu pogrešno davajući im dudu. Moje dve dvojčice su odgajene bez dude, sisale su jako kratko i kad smo prešli na prehranu ni tada duda nije dolazila u obzir,čak je ni u kući nismo imali. Obadve su jako lepo napredovale, nisu nikada imale upalu uha,a i sada imaju jako zdrave zubiće. Nikada mi nije ni palo napamet da kada zaplaču trčim da im dam dudu,zašto sam majka nego da pomognem svom detetu. Dete nikada neplače bez razloga ili je gladno ili hoće da se presvuče ili ga nešto boli a duda ni u čemu nemože da pomogne. A smatram da je jako ružno kada dete starije od godinu dana sretneš sa dudom u ustima nije ni malo higijenski. Evo ja sam sad u 23. nedelji trudnoće i naravno ni ova beba neće imati dudu! imam utisak mi sve ovo džabe pričamo jer većina majki smatra da je najpametnija i da je duda rešenje za sve. Nisu svesne činjenice koliko greše,i da sebi čine samo magareće usluge. Apelujem na sve majke i buduće majke da nenavikaju svoju decu na dudu,nije ni korisna ni praktična,nije nikakva pomoć,a najmanje je zdrava! Koen Miroslava